top of page

Σινεμά ο Παράδεισος / Nuovo Cinema Paradiso

Ιταλία, 1988, 155’

23/7, 10/8, 24/8, 3/9

Σκηνοθεσία: Τζουζέπε Τορνατόρε
Σενάριο: Τζουζέπε Τορνατόρε
Μουσική: Ενιο Μορικόνε
Πρωταγωνιστούν: Φιλίπ Νουαρέ, Ζακ Περέν, Σαλβατόρε Κάσιο, Μάρκο Λεονάρντ

 

Σύνοψη

Σε ένα μικρό χωριό της Ιταλίας, ο νεαρός Τότο γίνεται φίλος με τον Αλφρέντο, τον μηχανικό προβολής του τοπικού σινεμά. Μέσα από τη φιλία τους, ο Τότο αποκτά ένα πατέρα που ποτέ δεν είχε, ενώ μαγεύεται από το σινεμά και τις ταινίες. Καθώς μεγαλώνει ο Τότο, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να αποχαιρετήσει τους γνωστούς του για να αναζητήσει την τύχη του στην πόλη. Υστερα από 30 χρόνια, ο Τότο ενημερώνεται για τον θάνατο του Αλφρέντο και επιστρέφει στο χωριό του για την κηδεία…
Το «Σινεμά ο Παράδεισος» είναι – ήταν και στην πρώτη του προβολή αλλά τώρα πια σίγουρα - ένα κομμάτι συλλογικής μνήμης, δίκαια το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας εκείνη της χρονιάς, το μεγάλο βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών. [flix.gr]

www.odeon.gr

σινεμα ο παραδεισος

K

12+

K

12+

18+

15+

12+

15+

12+

12+

Η Σκιά / Ying

Κίνα, Χονγκ Κονγκ, 2018, 116’

27/7, 9/8, 23/8, 6/9

Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού
Πρωταγωνιστούν: Τσάο Ντεγκ, Λι Σαν, Ράιαν Ζενγκ, Κιανγιάν Γουάνγκ, Τζινγκτσάν Γουάνγκ

 

 

Σύνοψη

Με φόντο την ιστορία την περίοδο των Τριών Βασιλείων της Κίνας, ο Γιμού υφαίνει μια αφήγηση προδοσίας, μηχανορραφιών, σκοτεινών σχεδίων και αμφίβολων κινήτρων… Μια αρχετυπική ιστορία ηθικής διάβρωσης της εξουσίας, ένα ισχυρό – αλλά σκληρά οριζόμενο από την ηθική και τα πρέπει – ερωτικό τρίγωνο, η πολιτική αστάθεια ανάμεσα σε δύο βασίλεια που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα αλλά και μια εντυπωσιακή σκηνή δράσης ακριβώς στη μέση της ταινίας, ίσως από τις καλύτερες που έχει αποτυπώσει ποτέ στην οθόνη ο Γιμού, μαρτυρούν την επιστροφή σε φόρμα ενός δημιουργού που γνωρίζει πώς να μεταφράζει την Κινέζικη πολιτισμική κληρονομιά σε μια φιλική προς το δυτικό κοινό αφήγηση. [flix.gr]

www.odeon.gr

σκια
σεληνη 66 ερωτησεις

Σελήνη, 66 Ερωτήσεις / Moon, 66 Questions

Eλλάδα, 2022, 109’

25/7, 31/7, 15/8, 30/8

Σκηνοθεσία: Ζακλίν Λέντζου  
Παίζουν:  Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος

 

 

Σύνοψη

Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της. Με την ανακάλυψη ενός μεγάλου μυστικού του, η Άρτεμις γνωρίζει τον πατέρα της για πρώτη φορά. Τον καταλαβαίνει με τρόπο που τόσα χρόνια αδυνατούσε. Tον αγαπάει πραγματικά, για πρώτη φορά.
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας - Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Συμμετοχή στο Encounters - Φεστιβάλ Βερολίνου 2021


 

www.danaosfilms.gr

μπαλατα της λευκης αγελαδας

Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας / Ballad of a white cow

Ιράν 2022, 105’

30/7, 17/8, 25/8, 2/9

Σκηνοθεσία: Mαρυάμ Μογκαντάμ, Μπεχτάς Σαναεχά  
Παίζουν: Μαρυάμ Μογκντάμ, Aλιρεζά Σανί Φαρ, Πουριά Ραχίμι Σαμ  

 

Σύνοψη

Η ζωή της Μίνας ανατρέπεται όταν μαθαίνει ότι ο σύζυγός της, ο Μπαμπάκ, αποδείχτηκε αθώος για το έγκλημα για το οποίο εκτελέστηκε. Οι αρχές απολογούνται για το λάθος τους και προσφέρουν αποζημίωση, αλλά τότε η Μίνα ξεκινά μια βουβή μάχη κόντρα σ’ ένα κυνικό σύστημα για το καλό της ίδιας και της κόρης της. Όταν ξεμένει από χρήματα, ένας άγνωστος με το όνομα Ρεζά χτυπάει την πόρτα της, λέγοντας ότι έχει έρθει για να ξεπληρώσει το χρέος του στον Μπαμπάκ. Η Μίνα στην αρχή είναι επιφυλακτική, αλλά αφήνει όλο και περισσότερο τον Ρεζά στη ζωή της, αγνοώντας το μυστικό που τους συνδέει. Συμμετοχή στο Competition διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2021.

www.danaosfilms.gr

αννα φρανκ

Πού κρύβεται η Άννα Φρανκ / Where is Anna Frank

Βέλγιο, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, 2021, 99’

2/8, 13/8, 21/8, 31/8

Σκηνοθεσία: Άρι Φόλμαν

 

Σύνοψη

Σχεδόν οκτώ δεκαετίες μετά από την πρώτη φορά που η Άννα Φρανκ έγραψε στο διάσημο ημερολόγιό της, η Κίτι, η φανταστική φίλη στην οποία η Άννα απηύθυνε τις αφηγήσεις και τις μύχιες σκέψεις της, ζωντανεύει ξαφνικά μέσα στο Μουσείο της Άννας Φρανκ όπου φυλάσσεται σήμερα το διασωθέν χειρόγραφο του ημερολογίου.
Χωρίς να ξέρει πόσα χρόνια έχουν περάσει ή τι έχει συμβεί στην Άννα και την αδελφή της, Μάργκο, η Κίτι παίρνει το ημερολόγιο και το σκάει μπερδεμένη στο σύγχρονο Άμστερνταμ σε αναζήτηση απαντήσεων. Όσο γεμίζουν τους δρόμους αφίσες, οι οποίες διαφημίζουν την αμοιβή που προορίζεται για όποιον βρει το χαμένο ημερολόγιο, η Κίτι θα βρεθεί ανάμεσα στους αδύναμους και περιθωριοποιημένους της πόλης και θα ανακαλύψει πολλά για τον κόσμο μας τότε και σήμερα.
Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και υποψηφιότητα για Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Animation από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

www.rosebud21.gr

ασπρο πατο

Άσπρο Πάτο / Another round

Δανία, 2021, 117’'

24/7, 16/8, 22/8, 8/9

Σκηνοθεσία: Tόμας Βίντερμπεργκ
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Μάγκνους Μίλανγκ, Λας Ράντε, Μαρία Μπονεβί, Σούσε Βολντ

 

 

Σύνοψη

Τέσσερις φίλοι, όλοι τους μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πείραμα που απαιτεί να διατηρούν μια ελαφρά κατάσταση μέθης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αρχικά τα αποτελέσματα είναι θετικά: τα μαθήματά τους βελτιώνονται, οι γύρω τους ανταποκρίνονται ζεστά στην ανανεωμένη τους συμπεριφορά και οι ίδιοι νιώθουν πιο ζωντανοί, πιο γεμάτοι. Όμως, καθώς η κατανάλωση συνεχίζεται, μερικοί συνεχίζουν να ευδοκιμούν και μερικοί εκτρέπονται. Σιγά-σιγά, γίνεται σαφές ότι ενώ το αλκοόλ μπορεί να τροφοδότησε μερικές σπουδαίες εξελίξεις της παγκόσμιας ιστορίας, ορισμένες γενναίες πράξεις έχουν και τις συνέπειες τους... 
Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, 4 Βραβεια Ευρωπαϊκης Ακαδημιας Κινηματογραφου, Καλύτερης ταινίας, Καλύτερης σκηνοθεσίας, Καλύτερου σεναρίου, Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA– Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, ΒΡΑΒΕΙΑ CESAR– Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.

 

www.rosebud21.gr

ταξιδι

Το ταξίδι / Charter

Σουηδία, 2021, 94’

29/7, 14/8, 27/8, 7/9

Σκηνοθεσία: Αμάντα Κέρνελ
Παίζουν: Άνε Νταλ Τορπ, Σβέριρ Γκούντνασον, Τρόι Λούντκβιστ, Τιντίν Πόγκατς Σάρι

 

 

Σύνοψη

Η Άλις δεν έχει τα δυο της παιδιά εδώ και μήνες. Μετά από τη πρόσφατη δύσκολη διαδικασία διαζυγίου, ο πρώην σύζυγός της τα κρατάει μακριά της, στoν βορρά της Σουηδίας, όσο αναμένεται η τελική δικαστική απόφαση για την κηδεμονία τους. Ο 8χρονος γιος της φαίνεται να αποζητά τη μητέρα του, ενώ η 14χρονη κόρη της μοιάζει να θέλει να την κάνει πέρα. Όταν, όμως, ο γιος της τής τηλεφωνεί μέσα στη νύχτα κλαίγοντας γοερά, η Άλις δε μπορεί να περιμένει άλλο.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Σάντανς και η επίσημη πρόταση της Σουηδίας για τα βραβεία Όσκαρ 2021.

www.rosebud21.gr

νουρεγιεφ

Νουρέγιεφ: Το Λευκό Κοράκι / The White Crow

Μ. Βρετανία, Γαλλία, 2018, 127’

28/7, 11/8, 20/8, 4/9

Σκηνοθεσία: Ρέιφ Φάινς
Παίζουν: Ρέιφ Φάινς, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Όλεγκ Ιβένκο, Σεργκέι Πολούνιν

 

 

Σύνοψη

Το Λευκό Κοράκι, όσο παράξενο και να ακούγεται, είναι η πρώτη κινηματογραφική βιογραφία του μοναδικού χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Έτσι τον αποκαλούσαν στο χωριό του όταν ήταν μικρός και αποξενωμένος από τα υπόλοιπα παιδιά, ένα μοναχικό και αμίλητο αγόρι που μεγάλωσε στην απόλυτη φτώχεια, κάτω από τις γραμμές του τρένου, με τη μάνα και τα αδέλφια του, έχοντας βιώσει σε τρυφερή ηλικία την εξαφάνιση του πατέρα του, αφού τον περίμενε μάταια στο κοντινό δάσος.
Ο Νουρέγιεφ του Φάινς και του Χέαρ είναι ένας ντροπαλός και ευγενικός νέος άνδρας που μαζεύει στην ψυχή του όλες τις προσλαμβάνουσες και νιώθει την ανάσα του χρόνου να τον πιέζει γιατί ξεκίνησε σοβαρά την εκπαίδευσή του σχετικά μεγάλος. Χωρίς να προσβάλει την κομμουνιστική και την μπαλετική πειθαρχία μέσα στην οποία ανατρέφεται, αντιδρά όταν στριμώχνεται, αφήνοντας σταδιακά τα ψήγματα του εγωισμού του να εκδηλωθούν.


www.odeon.gr

φαρος

O Φάρος / The Lighthouse

ΗΠΑ, Καναδάς, 2019, 109’

26/7, 12/8, 26/8, 1/9

Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Έγκερς
Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Ρόμπερτ Πάτινσον

 

 

Σύνοψη

Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου, έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και τελικά θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια.
Έχοντας πολλά σημεία αναφοράς (από την στοιχειωμένη λογοτεχνία του Χ. Φ. Λάβκραφτ μέχρι τον «Μόμπι Ντικ» και από τον μύθο του Προμηθέα μέχρι την Έβδομη Σφραγίδα του Μπέργκμαν, αλλά και τις κλασικές παραγωγές του Βαλ Λιούτον), o Ρόμπερτ Έγκερς περνάει στην ταινία του μια πληθώρα καλλιτεχνικών επιρροών.

www.tulip-entertainment.gr

blackkklansman

BlacΚkΚlansman

HΠΑ, 2018, 128’

1/8, 19/8, 29/8, 5/9

Σκηνοθεσία: Σπάικ Λη
Παίζουν: Τζον Ντέιβιντ Ουάσιγκτον,  Άνταμ Ντράιβερ,  Λώρα Χάριερ, Τόφερ Γκρέις

 

 

Σύνοψη

Το «BlacKkKlansman» βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, τόσο ακραία που μοιάζουν υπερβολικά. Στις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν η «οργάνωση της λευκής υπεροχής» μοιάζει παντοδύναμη και οι Μαύροι Πάνθηρες καλούν τον κόσμο τους στα όπλα, ένας μαύρος αστυνομικός, ο Ρον Στάλγουερθ, αναλαμβάνει να διεισδύσει στην Κου Κλουξ Κλαν του Κολοράντο. Όχι μόνος του φυσικά αλλά με τη συνεργασία του Φλιπ, του Εβραίου λευκού συναδέλφου του…

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας – Καλύτερης Σκηνοθεσίας – Πρωτότυπης Μουσικής -  Μοντάζ - Καλύτερα Διασκευασμένου Σεναρίου 2019, Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών 2018, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας 2018, ΒΑFTA Kαλύτερης Ταινίας 2018 κ.ά.

www.tulip-entertainment.gr

TulipLogo.png

Ώρα έναρξης: 21.30 // Γενική είσοδος: 4€ // Παιδιά: 2€ // 2 άτομα: 7€

bottom of page